Vraag en antwoord

 • Hoezo goed voor bewuste eters?

Zelf ben ik me nogal gaan verdiepen in gezonde voeding. Al onze klanten zijn bewuste eters. Ik zorg ervoor dat de bodem van mijn land gezond is; dat maakt onze koeien gezond en daarom is de melk van optimale kwaliteit. Omdat onze koeien van een speciaal ras zijn met in de melkgift een nog ongemuteerd eiwit, is onze melk, kaas en yoghurt beter verteerbaar voor onze darmen. (Voor insiders: ‘A2’-melk; zie resultaten grootschalig onderzoek november 2017.) Het vetzuur is afkomstig van vers gras dat ons immuunsysteem helpt reguleren. Omdat onze koeien niets krijgen bijgevoerd, ook geen granen (lees: gluten), heb ik zelfs een coeliakie-patiënt als klant.
Ook is de melk vrij van antibiotica, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en schoonmaakchloor. Daarom is deze oermelk aantoonbaar gezonder dan andere melk en geeft het minder kans op allergische reacties.

 • Hoezo goed voor topsporters?

In de melk van onze koeien zit nog een ongemuteerd eiwit en het percentage eiwit in deze melk is hoog: 3,6 %. Vergelijk dit maar eens met het eiwitpercentage van andere melkleveranciers. Hoe geconcentreerder het melkproduct, hoe hoger het percentage eiwitten. Dus je kunt ook net zo goed een paar blokjes van onze topkaas eten. Voedingscentrum: “Voor de maximale opbouw van je spieren is om de 2,5 uur iets eten of drinken met 20 tot 25 gram melkeiwitten het meest optimaal.”

 • Hoezo goed voor mensen die op hun gewicht moeten letten?

De meer dan in andere melk aanwezige goede eiwitten hebben een gunstige invloed op de gewichtsbeheersing, omdat het veel voedingsstoffen bevat. Dit bezorgt je lang een vol gevoel, waardoor een dieet eenvoudiger vol te houden is.

 • Hoezo geschikt voor babymelkpoeder?

Een hoog melkaanbod betekent niet automatisch dat er meer babymelkpoeder geproduceerd kan worden. Dit heeft te maken met de specifieke samenstelling en het productieproces. Veel mensen denken dat babymelkpoeder hetzelfde is als gedroogde melk. Dat is niet het geval. Melk is een van de grondstoffen, waarvan vooral het melkeiwit wordt gebruikt. In de melk van onze koeien zit nog een ongemuteerd, beter te verteren eiwit en het percentage eiwit in deze melk is hoog: 3,6 %. Vergelijk dit maar eens met het eiwitpercentage van andere melkleveranciers.

 •  Hoezo onbewerkte rauwe melk?

Melk kent inmiddels verschillende wijze van bewerkingen, zoals Thermiseren (een hittebehandeling van 15 seconden bij 65° C), Pasteuriseren (het verhitten van de melk tot minimaal 72° C) of Steriliseren (het langdurige verhitten). Daarnaast zijn er bewerkingen die de structuur van de melk beïnvloeden, waaronder homogeniseren. Bij homogeniseren wordt de melk onder hoge druk door een nauwe spleet geperst. De structuur van de van oorsprong vrij grote vetbolletjes wordt daardoor verstoord en de vetbolletjes worden sterk verkleind. Homogenisatie dient uitsluitend een cosmetisch doel; de melk ziet er alleen voor het oog beter uit. Het effect van al deze behandelingen is afbreuk van smaak maar ook van voedingsstoffen. Het is vreemd dat er een drive zit achter het langer houdbaar maken van melk, terwijl de hedendaagse (logistieke) keten efficiënter is gaan functioneren en iedereen tegenwoordig over een goed functionerende koelkast beschikt. Gelukkig zie ik steeds meer klanten die zich hiervan bewust zijn en het anders willen en bij mij verse, rauwe melk komen halen. Gewoon lekkere, pure melk zonder poespas.

 • Hoezo rauwmelkse kaas?

Wat is er nu beter en mooier om melk te ‘bewaren’ door daar kaas van te maken? Kaas is een natuurlijke verduurzaming van melk. Dus daarom lever ik die dus ook van onbewerkte melk. De melk wordt verwerkt op dezelfde temperatuur, namelijk ongeveer 34°C, als dat de koe deze afgeeft. In rauwmelkse kaas blijven zo alle karakteristieke eigenschappen van de melk behouden.

 • Hoezo meer ruimte voor koeien en voer van eigen land?

Ik ben heel bewust bezig met duurzaamheid. Bij mij gebruikt slechts 1,8 koe inclusief jongvee een hectare van mijn land. Zij beweegt erop en vreet ervan. Het voer van mijn koeien heeft een minimale ecologische voetafdruk. Milieudefensie: we willen maximaal 2,3 koeien per hectare inclusief jongvee.

 • Hoezo minder koeien, minder mest en meer duurzaamheid?

Minder mest betekent minder broeikasgassen, ammoniak, vervuiling, transport en een verbetering van de biodiversiteit. Met een hogere melkprijs is het voor mij mogelijk meer grond te behouden en maar 60 koeien te houden.

 • Hoezo hebben mijn koeien een normaal formaat uiers?

Omdat mijn koeien lekker vers gras, klavers, kruiden en hooi van eigen land eten en ik ze geen krachtvoer geef, hebben ze een normaal formaat uiers, een goede conditie en dus ook een normale, biologische melkproductie (10 liter per dag per koe). Te grote uiers duwen de achterpoten van de koe in een onnatuurlijke positie, waardoor er op de buitenkant van de poot te veel druk ontstaat en ze kreupel kan worden. Dat doe ik mijn koeien niet aan!

 • Hoezo lekker buiten?

Mijn koeien kunnen lekker zo’n 210 dagen per jaar en 16 uur per dag naar buiten lopen. Mijn hond helpt ze enthousiast weer naar binnendrijven en in het voorjaar, als ze weer voor het eerst naar buiten gaan, zie je echt blije koeien.

 • Hoezo een gevitaliseerd land?

Wat nog vele boeren zich niet realiseren, is dat het gras van steeds slechtere kwaliteit wordt. De bodem raakt steeds meer uitgeput. Al 20 jaar ben ik aan het experimenteren met onder andere het uitstrooien van Keltisch zeezout en lavasteenmeel om het microbiologisch leven en de benodigde mineralen weer in de grond te krijgen. Kunstmest komt mijn land niet op!

 • Hoezo geen antibiotica?

Koeien met een hoge melkgift zijn vatbaarder voor stofwisselingsziekten en besmettelijke ziekten zoals mastitis, een pijnlijke ontsteking aan de uier.

Mijn koeien mogen zelf weten wanneer ze gemolken worden en wanneer ze lekker naar buiten gaan. Dit voorkomt ziektes en daarom is antibiotica niet nodig. Dat is fijn, want als jij het echt nodig hebt, werkt het nog.

 • Hoezo niet schoonmaken met chloor?

De meeste boeren reinigen hun melktank met chloor, makkelijk toe te passen en niet duur. Maar de effecten van chloor op het menselijk lichaam zijn niet gering, afhankelijk van de hoeveelheid, de duur en de frequentie van de blootstelling uiteraard. Chloor irriteert de huid, de ogen en het ademhalingssysteem. Daarom ga ik voor (de duurdere) waterstofperoxide als middel voor desinfectie. Waterstofperoxide bestaat uit de elementen zuurstof en waterstof en is natuurlijk.

 • Hoezo mijn bedrijf verduurzamen?

Ik ben er druk mee bezig op alle vlakken. Ik heb ook zonnepanelen liggen, die 90% van ons eigen elektriciteitsverbruik opwekken. We hebben geen gasaansluiting. Het woonhuis wordt verwarmd met een elektrische centrale verwarming. Het warme water komt ook van eigen stroom.

 • Hoezo Earthsmiles?

Dit predicaat heb ik gekregen omdat ik in alle opzichten duurzaam bezig ben. Ik produceer niet alleen biologische melk maar voer ook duurzaamheid door in mijn land, energieverbruik en mijn bedrijfsvoering. Ook werk ik zo lokaal mogelijk. Dus ecologisch, economisch en sociaal (ook naar dieren) duurzaam. En verder blijf ik op dat gebied leren en ontwikkelen. Kijk verder op: earthsmiles.nl

 • Hoezo ook geschikt voor het maken van andere producten?

Ricotta

Ricotta bestaat uit de eiwitten die komen bovendrijven als melkwei wordt verhit. 3,6 % van onze melk bestaat uit de gezonde eiwitten dus daarom is deze melk uitstekend geschikt voor het maken van gezonde ricotta.

Slagroom en roomboter
De slagroom en de roomboter van onze melk is extra romig omdat het vetpercentage van onze melk 4,6 % is.

Ghee/ geklaarde boter
Langer houdbaar. Geschikt om in te bakken, spat niet en verbrandt niet zo snel.

IJs
IJs op basis van onze romige melk geeft een zachte zalfachtige, warme nasmaak.

Rauwe Yoghurt
Op basis van onze eigen rauwe melk. Smaakt echt beter dan andere yoghurt. Proef het maar eens!

En andere melkproducten …

Karnemelk, kwark,  de Holllandse hangop, de Tibettaanse Kefir, de Griekse tzatziki, de Indiase raita en panir, de Marokkaanse achir, de IJslandse skyr en de Italiaanse zeer eiwitrijke mozzarella zijn ook gezonde melkproducten waaraan geen ongezonde toevoegingen bij nodig zijn.